Autor: 021.rs

Novi Sad
21.10.2022.
10:00 > 10:54
Raspisan je konkurs za idejno rešenje spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine", koji će biti postavljen na zelenoj površini ("potkovici") ispred Železničke stanice.

Komentari 102

  • Polako

    25.10.2022 17:15
    pisem istinu!
    NS
    25.10.2022 • 10:28
    spomenik@, kako je besmislica pisati o hijerarhiji cinova i kazati istinu da je Djordje Stratimirovic bio podredjeni kao i svi ostali slavnom hrvatskom banu Josipu Jelacicu Buzimskom, najslavnijem Petrovaradincu od njegova osnutka krajem 17 og vijeka. Franjo Jelacic, cijenjeni general Habsburske Monarhije koji se istakao kao vojskovodja u Napoleonskim ratovima, a rijec je o ocu Josipa Jelacica bio je komandant Petrovaradinske tvrdjave, di se i rodio njegov i sin Ane Portner, Josip Jelacic Buzimski 16.10.1801 godine u plavoj kuci. Prvi stanovnici Petrovaradina, kada se gradila crkva sv. Jurja su bili Hrvati koji su sa katolickim svecenstvom dosli iz srednje Bosne u danasnji Petrovaradin. To su dakle, starosjedioci Petrovaradina, Hrvati ako vam nesto nije jasno. Crkva u kojoj je krsten ban Jelacic podno Varadinske tvrdjave je ujedno i najstariji vjerski objekat na podrucju Novog Sada, i zamisli, nije pravoslavna crkva srpskog naroda, vec katolicka crkva hrvatskog naroda. Mora da ces se pocet preznojavati kada procitas ove cinjenice. Crkva ugradjena u zidine iz kojih je nastao najpoznatiji objekat po kojem je poznat NS je katolicka crkva hrvatskog naroda koju je financirao biskup Karlo Kolonic. Ajme, ajme, kako ces sad zaspati :( sta se tice bulaznjenja o trosenju novca za obnovu Plave kuce, to je sitnis koliko HR drzava financira kulturne ustanove i Tjednik Novosti za Srbe u RH, a to je svake godine visestruko vise novca od ovih 600.000 e za kucu BJ.
  • Jaso

    25.10.2022 11:16
    koska
    Koska je bacena vidi se iz komentara. Dok se dve strane otimaju oni isti decenijama rade svoj biznis. Vojvodina " sve vise" nije Srpska a ni Vojvodjanska a ponajmanje narodna sve je vise Ruska ( Nis...) Kineska ( Zidjin...) Emiratska (Pkb i ostale njive i vinogradi) a o drugima da i ne spominjem. Tako da je vreme da se podigne spomenik za pokojnika. A vi se nadmudrujte i delite
  • NS

    25.10.2022 10:28
    spomenik
    @I Djordje je sjajan
    Ništa Vi ne znate o 1848. i koliko je i kakve veze s Srpskim pokretom imao ban Jelačić. To što je rođen u Petrovaradinu je puka slučajnost, nije živeo nikada na prostorima današnje Vojvodine, a koliko je i da li je pomagao Srbima 1848. piše u knjigama koje Vi očigledno niste ni videli! Ono o hijerarhiji činova Vam je potpuna besmislica, bolje da ste to izostavili, samo pokazuje nepoznavanje svega o čemu ste pisali! Što se tiče Jelačića, Novi Sad je i previše sredstava uložio u otkup i obnovu kuće gde se on samo rodio! Obavestite se koliko je srpskih kuća obnovljeno npr, u Petrinji posle onog zemljotresa. U Petrinji je rođen vojvoda Stevaa Šupljikac, pa je moguće da je među starim kućama bila i njegova rodna kuća. Obnovu Srpskog doma u Vukovaru finansirala je u potpunosti Srbija.
  • MonteDushano

    25.10.2022 08:45
    Van svake pameti.
  • andrija

    25.10.2022 03:43
    Ozbiljan vajar ili...
    slikar umetnik kamenorezac i mnogo toga jos i ja sam postacu cak i arhitekta za crkve ako treba samo da isisam enormne pare za umetnicka dela.
    Najbolje bi pristajala skulptura nekog vodje u sredini a oko njega krug gradjana kako zacudjeno posmatraju tog vodju...
  • ja

    24.10.2022 22:56
    Čemu
    zztop
    21.10.2022 • 21:09
    Prvo se namiriše solunci koji dođoše gledajući francuzima u leđa , iza njih dođoše popovi i SPC i zaposeše gotove crkve ,nakon rusa onda dođoše četnici u partizanskim uniformama i isteraše mirne nemce, mađare i druge i onda dođoše ovi i isteraše hrvate i na kraju svemu tome još bi i spomenike podizali ... da bolje razumeju : neće da može...
    Poštovani, nije lepo da o tako ozbiljnim temama (ne o ovom spomeniku), iznosite tako paušalne zaključke. Solunci su došli ispred Francuza, kralj im je dao državnu zemlju u vlasništvo-ne privatnu! Privatnu imovinu i zemlju drugima su delili komunisti koje ne spominjete. SPC je i pre i posle bila u svojim crkvama, nisu ničije zaposeli. Četnici su uglavnom streljani od partizana, mali broj ih je mogao preći u njihove redove, za razliku od domobrana i jednog dela ustaša. Nemci, za Mađare ne znam, su proterani po završetku Drugog svetskog rata od strane "Narodne vlasti"-opet ne svi! A ova zemlja je lepa , velika i ima mesta za sve dobre ljude-a njih je sve manje! Ubi ih ova "toksičnost", što kažu danas mlađi.
  • dijasporac

    24.10.2022 18:16
    @lalos
    Otisao si i izdao tu istu obojenu Srbiju i nemas prava ikome sta ovde pametovati.
    ******************
    I ko mi oduzima to pravo? Ti a ne moderator na portalu 021?Mozes svojoj kuci oduzimati nekome prava, naravno ako ti to i tamo dopuste, ovde imas ista prava kao i dijasporac, vojvodjan, ex chapman, mile_kitic i gomila drugih komentatora, bar dok tako ne odluci moderator.

    Chika dijasporac ima 40+ godina zivota u rodnom Ujvideku mu, ima tu i ostarele roditelje, brata, rodbinu i prijatelje, ima jasna secanja na taj grad i drzave koje su menjale ime jos od doba dok je Djoka Cvarkov bio finansijski direktor. Cak i danas placa poreze drzavi iako ne zivi u Srbiji evo preko deceniju (ala leti vreme!) a ima i licnu kartu i rspsku vozacku dozvolu na adresu gde je njegovo parce Novog Sada.
  • Zamena teza

    24.10.2022 13:19
    Daredevil@ Te bitange o kojima pišeš su većinom tzv. "Vojvođani" odnosno odrođeni bivši Srbi koji su izmislili svoju "naciju" i imaju viziju "multinacionalne sredine" u kojoj vlada jednoumlje, u kojoj svako ko ne misli isto kao oni može samo da se "vrati odakle je došao" sve sa čestim "idejama" i kako će im biti otimana imovina. Ova glasna manjina nam upravo prodaje jeftinu demagogiju, galame i upropaštavaju sve čega se dočepaju, a kada sve upropaste pobeći će prvi i ponovo promeniti ubeđenja, veru, imena i mesto života a da ne trepnu - to su već jednom uradili. Zlo i podela na ovim prostorima je njihova agenda.
  • KirkaYU

    24.10.2022 11:40
    ---
    Na Železničkoj stanici treba više parkinga za bicikl(ov)e, a ne apoteoza.
  • Bivsi_Detelinarac

    24.10.2022 11:09
    Oce Nesha da otvara?
    Pozovite Chanka da ga otvori.
  • 002211

    24.10.2022 09:54
    Koja je to šupljina od ideje i smisla uopšte. Nema veze s životom, nimalo.
  • Zemlja čudesa

    24.10.2022 08:15
    Novom Sadu treba prečistač za otpadnu vodu i uređena deponija, a ne besmisleni spomenici.
  • Daredevil

    24.10.2022 07:32
    Kradikalska posla
    Dobar stari radikalski obicaj, zakuvaj neko s..nje i bezanija, a narod koji im poveruje obicno nadere. Taj recept su primenjivali vise puta u istoriji, citajte ljudi, nemojte svaki put nasedati i padati na istim greskama. Vojvodina je multinacionalna sredina i pripada svakom ko u njoj zivi ( srbi, madjari, slovaci, rusini, rumuni, bunjevci, hrvati, vanzemaljci, dzedaji...)
    B.tange su nam zajasile za vrat, prodaju jeftinu demagogiju, galame, otimaju i upropastavaju sve cega se docepaju... Kada sve upropaste, pobeci ce prvi i promeniti ubedjenja, veru, imena i mesto zivota, a da ne trepnu.
    Prizovite se pameti dok jos nije kasno, dosta je bilo zla i podele na ovim prostorima!
  • dijasporac

    24.10.2022 04:05
    @lalos
    Dobili su dozvolu za izgradnju kanala i osnovali udruženje koje je formirano sa osnovnim kapitalom od 800.000 forinti, 1792. godine
    **********
    Koliko uporan moras da budes i da pises pod razlicitim nickovima a da stalno pokazujes kako nemas sposobnost da razumes sta si ovde kopirao. Dakle, jarane, sam si napisao ovo gore sto sam citirao, braca Kis su dobili dizvoli iz Beca i osnovali udruzenje ili akcionarsko drustvo u koje novac nije ulozio car Leopold ( a ni Marija Terezija kako vole da kazu oni za koje je ona sve zivo izgradila) nego kapitalisti iz Budimpeste i bogati vlastelini iz juzne Backe. To si sam nasao na interMetu i kopirao, nisam ti ja stavio u usta.

    Inace, chika dijasporac je jos davno radio u Kanalima DTD, pre nego sto su postali JVP Vojvodina vode i pored ulaza u zgradu je postojala mala prezentacija o nastanku preduzeca, pocev od izgradnje Velikog backog kanala i brace Kis. Stoga chika dojasporac ne mora da za razliku od vas novopecenih vojvodjanera da googla da bi nesto znao o Vojvodini, to se zove porodicno nasledje i zivotno iskustvo. A pride i chika dijasporac u najmanjoj meri koristi interMet u meri kao ti..
  • lilu

    23.10.2022 21:59
    E Limanac
    21.10.2022 • 23:35
    Srpska Vojvodina je odlukom na Majskoj skupštimi formirana 1848.uz saglasnost Bečkog dvora kao deo Austrijskog carstva.Ukinuta je 1860

    ukinuta je posle 2 godine, kad je car proglasio novu teritoriju kao tamiski banat i koja je trajala do 1860
  • lalos

    23.10.2022 20:51
    @dijasporac
    "ceo projekat kopanja kanala tadasnja carevina nije ulozila ni forinte drzavnog novca jer je finansijer bilo akcionarsko drustvo."
    netacno, pisano je drzavnom vrhu, dobijena je dozvola i KAPITAL i od tog kapitala je gradjen kanal ka Tisi!

    "Braća Kiš uputila su, 12. decembra 1791, bratu i nasledniku Josifa II, novom vladaru Leopoldu II, predstavku u kojoj je, između ostalog, stajalo: „Potpisana dva brata, rukovođena težnjom da nešto doprinesu dobru svoje otadžbine...“
    Dobili su dozvolu za izgradnju kanala i osnovali udruženje koje je formirano sa osnovnim kapitalom od 800.000 forinti, 1792. godine. Udruženje se zvalo „Privilegovano ugarsko kraljevsko brodarsko društvo“. Radovi su početi na proleće 1793. godine pod vođstvom Jožefa Kiša."
  • lalos

    23.10.2022 20:39
    @dijasporac
    Gospon Auslender, lepo se vrati na tu liniju u fabrici gde si pobegao a nasu vojvodinu nemoj da bojis zastavama koje tebi, a vidim i drugim komentatorima odgovaraju. To ko je i sta radio, ti nemas pojma. Svako od vas ima neke svoje izvore koji mu odgovaraju. Pored 25 nacija koje zive u vojvodini, govoriti da je sprska sad a i ranije kad nije bila je neumesno. Kad si takav akademik, trebao bi da znas da za svaku tvrdnju treba da se navede referenca. To sto ti iznosis neke cinjenice sto tebi odgovaraju je neka druga tema, za npr kafanu kad zavrsis sa fabrikom u koju si otisao, da malo srce utesis sa nostalgijom. Otisao si i izdao tu istu obojenu Srbiju i nemas prava ikome sta ovde pametovati.
  • rista todorović

    23.10.2022 14:50
    Spomenik
    Gde god u NS nađeš zgodno mesto, spomenik posadi ! Ionako živimo u i od prošlosti.
  • Jakobsfield

    23.10.2022 11:14
    Vajni vajari
    Nešto mi se javlja da će autor spomenika doći iz S. Karlovaca. Ima ih tamo onoliko, nacionalno osvešćenih, romantičarsko nastrojenih i realistički opredeljenih. Hiperprodukcija brkatih kraljeva Oslobodioca sa i bez peruške na glavi, bradatih vladika i inih nacionalnih heroja sa mačevima i krstovima, podseća na postavljanje turula širom Mađarske. To bi valjda trebalo da vodi nacionalnom osvešćivanju, šire gledano, a i nagrađivanju podobnih hudožestvenika. U svakom slučaju, ne očekujte nikakvu simboliku koja zamara mozak, nego apoteozu ukusa lukratinog naručioca.
  • Yo

    23.10.2022 00:26
    Spomenik
    nekakav moze, ali molim lepo da ne lici na poderan rakijski kazan kao onaj na Savskom trgu u Bg.
  • Ovo

    22.10.2022 22:58
    Ne
    Bi smelo da se instalira bilo gde a kamoli na kapijama NSada.
    Novi Sad treba očistiti, prati noću ulice kao nekada, zelenilo, drveće, parkovi a nikako kipovi čije postavljanje miriše na korupciju.
    Kipovi nemaju nikakvu vrednost.
    Bahatost ovog miloša nema granica.
  • I Djordje je sjajan

    22.10.2022 13:42
    VOJNIK BIO
    Stratimirovic i Supljikac su bili vojnici pod komandom slavnog hrvatskog bana i velikog vojskovodje te najslavnijeg Petrovaradinca Josipa Jelacica Buzimskog. Pa me zanima, kako se to dizu spomenici podredjenim oficirima a ne i njihovim nadredjenim zapovijednicima ? Nema logike bas, nema logike. I ne samo to, vec je ban Jelacic ostao nakon 2.w.w. i bez ulice i trga u svom rodnom Petrovaradinu. Danasnja Beogradska ulica u petrovaradinu ( a svi znate di se ona nalazi ) se zvala i u AU Monarhiji i u Kraljevini Jugoslaviji Jelacic Strasse i Jelaciceva ulica, kao i Trg u Petrovaradinu, onaj dio do mosta. Umjesto toga, sva pompa zadnjih godina se digla zbog 600.000 eura izdvojenih za njegovu rodnu kucu ciji dio se danas nalazi u posjedu Spomen doma bana Jelacica i HNV a u R. Srbiji.Trojica velikih vojskovodja su djelovala za vrijeme Revolucije u Habsburskoj monarhiji i za vrijeme Madjarske revolucije 1848'9 godine. Marsal Radetzky, Grof Windisgratz, Ban Jelacic. Prvi je porazio revolucionare u Italiji, drugi u Austriji a treci u Ugarskoj. Iako su se drugi i treci smjenjivali i u Austriji i u Ugarskoj. Nakon sloma revolucije, Josip Jelacic dobiva titulu Grofa a njegova supruga Sofija status dvorske dame Carice Sisi, dok on postaje vrhovni komandant sve carske vojdke u Ugarskoj i na toj funkciji ostaje do slove smrti. Ispravite nepravdu! Lp za NS :)
  • Apologet

    22.10.2022 13:34
    Apoteoza
    Biće to apoteoza (uzvišavanje, obožavanje..),odnosno, spomenik ljudskoj gluposti neslućenih razmera.I ako je od radikala,mnogo je
  • posmatrač

    22.10.2022 12:26
    samo da kažem reči pozdrava i hvale dijasporcu. Uvek ima uravnotežen stav i podatke koji nisu politički obojeni. takođe shvata da istorija ovih prostora i naroda koji na njemu žive a pogotovo istorija Srba nije počela kada je rođen "naš Drug Tito". Bilo je i ranije rodoljuba i boraca za nacionalna prava , mnogo pre Druga Tita i 6. ličke, Prve crnogogorske i nihovih potomaka.,..
  • Дејан

    22.10.2022 00:46
    ...
    Каква гомила будалаштина у коментарима и једне и друге стране.
    Манте се Новог Сад и Војводине и једни и други, идите на неку ледину да се истрчите, можда вас за то више плате него за овај ријалити који приређујете на сваку вест.
  • E Limanac

    21.10.2022 23:35
    Srpska Vojvodina je odlukom na Majskoj skupštimi formirana 1848.uz saglasnost Bečkog dvora kao deo Austrijskog carstva.Ukinuta je 1860. Treba imati u vidu da su tada kao i sada tu živeli i drugi narodi.Tada Srbi nisu bili većina oni to postaju tek posle II sv.rata i to je to.Sve mi ovo liči na sluđivanje naroda jer su računi stigli a to znači:sankcije Rusiji i potpisivanje nekakvog (pred) Ugovora o međusobnom razumevanju, čutaj,priznanju između Beograda i Prištine pa da ne bismo o tome ajmo istoriju,slavnu prošlost, mitove, apoteoze i sl.gluposti.Braćo Serbi valja izvaditi prst iz du...a i prihvatiti se nekog posla.Nema druge.
  • dijasporac

    21.10.2022 23:32
    @Vojvodina
    Znači studirao je u Beču, i umro je tamo i sahranjen.
    *****************
    I gde u tvom kopiranom tekstu stoji da je studirao? Toliko si studiozan da ne mozes ni da razumes ono sto si napisao. Vuk Karadzic uopste nije studirao, nije zavrsio ni tadasnju gimnaziju a ni osnovnu skolu vec se opismenio u manastiru Tronosa - neverovatno mi da neko u Srbiji ima toliku rupu u obrazovanju, no znajuci ko pise po ovom portalu ne bi trebao da budem zapanjen. Takodje je svima poznata njegova saradnja sa drugim slovenskim ucenim ljudima toga doba, zapravo svima koji su isli u skolu da nesto nauce.

    Genije, niko ne spori da su Srbi isli na skolovanje u tadasnju Austrougarsku i Nemacku jer je vecina tadasnjih slobodnih Srba zivela u KundK, bilo na teritoriji danasnje Vojvodine, bilo u Hrvatskoj, Rumuniji ili Madjarskoj. Niko nije isao na studije u Oxford, Sorbonu, Padovu ili Snt.Peterburg jer su vecina njih bili drzavljani KundK a nemacki je bio najvazniji jezik posle maternjeg.

    Neverovatna mi neobavestenost i neobrazovanost vas nazovi "vojodjana", mene bi bila bezgranicna sramota da se tako predstavljam a da nemam pojma o onome za sta se zalazem.
  • Dm

    21.10.2022 23:12
    Ako ga naprave kao sto su sredili stanicu ima da se sruši drugi dan. Stanica prokišnjava,sve se raspada
    Gde je onaj moderni namestaj nestao? Pokažite koliko love ste ukrali na tom projektu? Sram vas bilo bando. Samo da Milos povede sto vise neradnika pa da nam svane
    Nikad nam gore nije bilo
    Sad još da utrošite koji milion evra na rasvetu pa da zaokruzite svoj harač za ovu godinu
  • Vojvodina

    21.10.2022 21:53
    @dijasporac
    U Beču upoznaje Jerneja Kopitara koji mu dalje pomaže u ostvarenju planova. Započeo je svoj rad na reformi srpskoga jezika i pravopisa i uvođenju narodnog jezika u književnost. Slavno pravilo V. S. Karadžića »Piši kako govoriš«, imali su Hrvati prije Karadžića,[5] a Karadžić ga je jednostavno izvadio iz djela Nijemca Johanna Adelunga, Vollständige Anweisung zur Deutschen Orthographie, nebst einem kleinen Wörterbuche für die Aussprache, Orthographie, Biegung und Ableitung (1788.);[6] koje glasi Schreib wie du sprichst (Piši kako govoriš). Svi Karadžićevi životopisi ističu velik utjecaj Jerneja Kopitara na njegov rad.

    To se zove studijski rad!

    Znači studirao je u Beču, i umro je tamo i sahranjen.

    Nabroj mi neke naše velikane i gde su studirali, u Beču ili negde u Rusiji.

    Treba gledati i ugledati se na onoga ko te je oplemenio i učinio boljim i pomogao ti....
  • zztop

    21.10.2022 21:09
    Prvo se namiriše solunci koji dođoše gledajući francuzima u leđa , iza njih dođoše popovi i SPC i zaposeše gotove crkve ,nakon rusa onda dođoše četnici u partizanskim uniformama i isteraše mirne nemce, mađare i druge i onda dođoše ovi i isteraše hrvate i na kraju svemu tome još bi i spomenike podizali ... da bolje razumeju : neće da može...
  • dijasporac

    21.10.2022 21:06
    @Vojvodina
    Gde je bre Vuk Karadžić studirao?
    **************
    Nigde ili nidje, na oba jezika da razumes. Nas su svojevremeno detaljno ucili o zivotu i delu Vuka Karadzica ali pouzdano znam da tako nije bilo u ostalim bratskim republikama ili u novaja vremja u majcici Srbiji (zajedno sa Vojvodinom).

    Da, u svakoj kuci u KundK se govorilo dva jezika jer su svi najmanje zavrsili gimnaziju i islo se na studije u Oxford i na Sorbonu. Slusate li vi sebe jarani?
    Gle, u nasoj porodici Topalovica iako su ziveli u Sremu od pocetka 19-tog veka prvi u generacijama koji je dobacio do gimnazije je bio moj otac, deda i pradeda su imali 4 razreda osnovne i zanat (tad se islo 4 godine osnovne i 8 razreda gimnazije) a pre toga su znali da se potpisuju, pretpostavljam.
  • Poltron 1

    21.10.2022 20:56
    Apoteozos
    A što baš na novosadskoj želj.stanici? Pa zato što je i u Beogradu na železn.stanici podignut spomenik apoteoze St. Nemanji. E poltrona i uvlakača. Ipak je Vojvodina samo špajz pa uzimaj dok ima ali uskoro neče biti šta.Od nacionalizma i srbovanja se nemože živeti.Valja zasukati rukave i "pljunuti u šake."
  • Vojvodina

    21.10.2022 20:37
    Za vreme austrougarske
    Je imala željezničku mrežu jednake gustine kao Austrija.
    Prosečna seoska domaćinstva su pričala po dva jezika u kući...
    Da ne pričam gde se studiralo...
    Gde je bre Vuk Karadžić studirao?
    Tvorac nasavršenijeg pisma na svetu, svaki glas jedno slovo...
    Popločane ulice uređeni gradovi....
    Ovi sad prodaju pruge u staro gvožde, betoniraju sve što je zeleno, uništavaju sela, daju njive kinezima za najprljaviju tehnologiju (proizvodnja guma) a imamo najplodniju zemlju u Evropi.
    Pa ko tu koga....
    Srbovanje....
    A?
  • Starosedeoc

    21.10.2022 18:16
    Za 25 miliona dinara, koliko košta ovaj projekat bez PDV-a, još nedavno je moglo graditi 25 kilometara pruge.
  • dijasporac

    21.10.2022 17:39
    @Gajo
    Gajo
    21.10.2022 • 15:14
    @MileBukovac
    Za Vašu informaciju, ovdašnju nekadašnju močvaru, blato i mulj isušila je Marija Terezija.
    *********
    Druze Gajo, mocvaru i blato u tadasnjoj juznoj Ugarskoj su isusuli dobrovoljci kulaci a u ceo projekat kopanja kanala tadasnja carevina nije ulozila ni forinte drzavnog novca jer je finansijer bilo akcionarsko drustvo. Idejni tvorci i pokretaci celog tog poduhvata su bila braca Josef i gabor Kiss, vojni inzenjeri. "Istina" koja se uporno povlja od strane istorijski neobrazovanih o tome da je Marija Terezija prokopala Veliki kanal medju neobrazovanima ostade istina. Bo, ta'ka nam zemlja i zemljaci.

    Dragi a bivsi zemljaci, non-stop bucite o posebnosti Vojvodine, pojmu Vojvodina, o autonomiji/nezavisnosti Vojvodine a ljudi kojima nameravaju da dignu spomenik su prvi upotrebili pojam (srpska) Vojvodina, borili se za nju i na kratko je i imali. I gle cuda, oni koji su bar ovde, na sajtu, najveci Vojvodjani se danas bune zbog spomenika prvim ljudima pretece danasnje Vojvodine.

    Uzgred, ako posao dizanja spoemnika dobije LSV i njihov dvorski vajar nece biti bune oko finansiranja tog spomenika kao sto nije bilo ni za dizanje spomenika zrtvama '44-45.
  • ja ja

    21.10.2022 17:35
    Cep-cep jedini lek.
  • KB

    21.10.2022 17:00
    Vojvodina država
    Ja sam za to da se Vojvodina odvoji i postane nezavisna. :)
  • Marko, Liman

    21.10.2022 16:50
    Apoteoza - sledeća SNS nebuloza.
    Bolje neki kurs pismenosti za svoje botove uplatite.
  • @ Preferans

    21.10.2022 16:47
    Da si ti meni živ i zdrav, ali Marija Terezija nema nikakve veze sa osnivanjem Matice srpske i Srpskog narodnog pozorišta.
    Marija Terezija je umrla 1780. godine a Marica srpska je osnovana 1826. godine dok je Srpsko narodno pozorište osnovano 1861. godine.
  • Stevan Koprofagov

    21.10.2022 16:45
    Spomenik Peri, Savi i Emilu
  • Sremački

    21.10.2022 15:59
    Apoteoza
    Ljudi, dokle više i srbovanja i nacionalističkog mraka u izživljavanja? Da li neko uopšte zna da objasni čemu i kome spomenik i kakav je smisao toga? Pa ovo je 21. a ne 18. vek i vreme buđenja naciinalne svesti.Džaba što smo mi Srbi nekakvi nadljudi kad u džepu imamo 300 namesec.Ko još tako živi u Evropi danas?
  • boger

    21.10.2022 15:26
    Nastavak napreDka
    Još jedna pompezna besmislica za opsenjivanje prostote i pranje para.
  • Gajo

    21.10.2022 15:14
    @MileBukovac
    Za Vašu informaciju, ovdašnju nekadašnju močvaru, blato i mulj isušila je Marija Terezija.
  • pajo patak

    21.10.2022 14:52
    @Лиманац
    a na šta će tvoja deca moći da budu ponosna ?
  • Vlada

    21.10.2022 14:31
    @Профа
    Na Trgu slobode, ispred Gradske kuce, kako i zasluzuje.
  • MileBukovac

    21.10.2022 14:21
    nisam za bacanje para na nekakve kamenčuge ali sam i izuzetno netolerantan na ove što se pozivaju na Mariju Tereziju ko da im je baba po dedine lenije..
    alo momci...ovo je bila močvara,blato i mulj...kakva Marija kakva pi..darija
    ovi što se kunu u nju su potomci ličkih kolonizatora iz '45
  • Miloš

    21.10.2022 14:18
    Samo da pitam
    A imaju li Dositej Obradović i Miloš Crnjanski spomenike u Vojvodini?
  • Лиманац

    21.10.2022 14:01
    Апотеоза
    Пуна подршка подизању споменика Апотеоза Српске Војводине!

    Српска Војводина је поносна на своју славну и слободарску прошлост!
  • Dragan

    21.10.2022 13:48
    Proširite parking pored stanice. Šta vrede brzi vozovi ako nema dovoljno mesta da se parkira auto kod železničke stanice.
  • nnn

    21.10.2022 13:23
    Sve ostalo ima
  • Профа

    21.10.2022 13:17
    А где је Светозар Милетић који можда и најзаслужнији!?
  • Mad Hatter

    21.10.2022 13:00
    SNS Desnilo na delu.
  • Sabahudin

    21.10.2022 12:59
    Omerović
    Treba nam staklen piramida pa da imamo lokaciju za snimanje "Davinčijev kod XXVI"... Novi Sad kao grad iluminata...
  • Vlade

    21.10.2022 12:57
    Samo jedan komentar na ovo zlo ŠUPM!
  • /

    21.10.2022 12:55
    /
    bez marije tetezije ne bi imali ni sajkacu
  • Sss

    21.10.2022 12:54
    Opet ce neko mermerno retardirano jeftino nezgrapno postolje staviti, da bude stooo veci lafo spomenik, totalno van proporcija. Kao onaj na trgu republike, 6m mermera 2m figure, kad priđeš spomeniku uopste ne vidis ko je gore.
  • pape

    21.10.2022 12:50
    Auuuuu prekršaja
    Klintone bombarduj!
  • Pokojni Čika Franja

    21.10.2022 12:43
    ginko
    Bolje posadite sekvoju ili baobab. Najzad, i dobri, stari hrast je bolje rešenje od ovoga. Napravite anketu, ponudite vrste drveća (možda bolje autohtonog, zbog vrste zemljišta i klimatskih prilika u ovom delu sveta). Pa kad stignu rezultati, posadite drvo. To je lepši i bolji spomenik od ma kog neživog spomenika.
  • g pen

    21.10.2022 12:32
    A krov na stanici? Slazem se za kural.
  • @/

    21.10.2022 12:27
    Imaju jos par dana, taman da broj skoci sa petorice Vojvodjana na sestoricu.
  • zztop

    21.10.2022 12:11
    Eto mirni vojvođani gledajte kako turbo-srbi zapišavaju osvojeni teritorij... koliko samo crkvica podigoše i proglasiše ih vekovnima...
  • Vule

    21.10.2022 12:11
    Meni se dopada .
  • Neko

    21.10.2022 12:10
    I onda neko želi da ovi fašisti izgrade most? Koliko smo se zadužili i koliko će ojaditi ono malo prirode, to nikoga ne zanima.
  • Preferans

    21.10.2022 12:09
    @ Djirdjr
    U pravu si potpuno za Mariju Tereziju !
    Da ona nije dozvolila da se u NS izgrade SNP i Matica srpska , gde bi te ustanove bile , mozda u Bg u to vreme ?
  • Vujaklija

    21.10.2022 12:07
    Apoteoza
    Apoteoza (starogrčki: ἀποθέωσις, latinski: ăpŏthĕōsis = "pretvaranje u boga") ili deifikacija (od lat. dĕĭfĭco = "učiniti bogom") termin je kojim se označava uzdizanje čoveka među bogove.
  • Gnojko

    21.10.2022 11:57
    Nasilno srbovanje će se smučiti običnim ljudima.
  • hajzl

    21.10.2022 11:45
    Spomenik se još nije pojavio, al već ima naziv po Đoletu: "popovi, topovi i lopovi"
  • Vojvođan+

    21.10.2022 11:42
    Sve nas je više
    Što god vi više turate prst u oko i nacionanišete, to nas je sve više da se otcepimo od sns otpada.
  • SNS mafija

    21.10.2022 11:34
    Bolje napravite spomenik Matijevic podrigusi kao simbolu ovog poltronskog imbecilnog naroda koji klice iskomplexiranom sibicaru-prevarantu...
  • Filip

    21.10.2022 11:30
    @perica
    Imas Dodikovih mahala koliko hoces po gradu, sta ces vece spomenike unakazenosti Novog Sada...
  • I sta ce biti sa

    21.10.2022 11:24
    2. i 3. mestom?
    Cemu tri nagrade i bacanje miliona kada ce samo jedan, prvonagradjeni biti postavljen? Pa nije to atletika pa da se dele zllatna, srebrna i bronzana medalja, nego opet neko pranje para.
  • Petar

    21.10.2022 11:24
    drugačije
    Jovan Muškatirović, Sava Tekelija i Tihomir Ostojić... to su spomenici a ne topuzi i popovi, jer tragovi vam smrde nečovještvom.
  • Pompezno

    21.10.2022 11:23
    I velelepno
    To ce biti jedan od najlepsih spomenika u ovom delu Evrope! Da li ce?
    Onaj za vreme cije vladavine se podize, nada se da ce njegovi potomci blizi i dalji, sa ponosom kada sve ovo prodje, isticati svoje bliske odnose sa njim! Beograd je prepun starih i prelepih zgrada, cije fasade traze obnovu, zaduzbina zidanih sopstvenim novcem, a ne novcem zaduzenih narastaja! Uzalud su te nade!
    Ovog Spera u pokusaju, narastaji, a i njegovi svi bliski, moraju da pamte po nekim drugim delima, za koje ga vec sada mnogi od nas tesko, a neki pretesko optuzuju!
  • jg

    21.10.2022 11:22
    Jos samo jedan pokazatelj intelektualno ogranicenima da je promocija vlasti za njih vaznija od zivota sopstvenih gradjana. Koliko je ljudi na ivici egzistencije moglo da prezivi od cene tog spomenika. Ali mi i oni nemamo istu listu prioriteta.
  • ex chapman

    21.10.2022 11:20
    Vucic
    a mozda ipak bole spomenik Vucicu, da mu se oda priznanje sto je u Vojvodinu pri doveo "gvozdenog konja" koga pitomi, ali priglupi domoroci nisu pre toga nikada videli. pricao neki deda Vasa kad se napije da je vido jedared to cudo kad je isao Pestu, al mu nismo verovali :D
  • Neću spomenike,

    21.10.2022 11:17
    Hoću drvo

    Za 30 miliona sa porezom, može se kupiti 60! odraslih stabala jelke starosti 25 -30 godina koje bi prečišćavale onaj rasadnik plućnih bolesti izazvanih čađu raspalih autobusa koji staju tamo.
  • Peja

    21.10.2022 11:17
    Sto vise Srbuju stvaraju kontraefekat medju stanovnistvom koji nisu profesionalni ili zatucani Srbi...steta za pare mogle su otici na korisnije stvari,,,
  • Kika

    21.10.2022 11:15
    Nećemo spomenike i stadione! Hoćemo vodu čisti i ispravnu i kanalizaciju!
  • ex chapman

    21.10.2022 11:15
    pretvaranje u Bozanstvo
    nebitno koje resenje ce da pobedi. samo nek bude od nekog materijala koji ce odmah da zardja, kao ona nakaza sto su stavili na "rekonstruisanom" pozorisnom trgu
    PS Shupljikac je bio vojvoda, izabran na Majskoj skupstini, i potvrdjen carskim dekretom
    e sad, posto se po predlozenim licnostima moze zakljuciti da je tema spomenika Revolucija 1848, mozda ne bi bilo lose, radi istorijske verodostojnosti, dodati i bana Jelacica, kako zajedno sa npr. Stratimirovicem staje za vrat "raspomamljenom Madjarskom pobunjeniku" (simbolicki naravno). u pozadini (ili u slucaju "razvijenog koncepta" kao posebna kompozicija, von Rudiger u ime ruskog cara Nikolaja I prima kapitulaciju Madjarskih pobunjenika. a sve to odgore blagonaklono posmatra mladi car Franja Josif II i u sebi misli "j... cu m... ja i vama kad tad"
    na postamentu moze pesma Nemzeti Dal, Aleksandra Petrovica (aka Petőfi Sándor) ali mozda ipak bolje onu "Falu végén kurta kocsma..." sto u prepevu chika Jove glasi "Na kraj sela cadjava kafana..."
  • perica

    21.10.2022 11:12
    Za zivota su trebali da dignu spomenik Vucevicu Bocari i Galicu pa oni su doprineli da grad izgleda ovako.
  • /

    21.10.2022 11:10
    /
    ima jos par dana da se izjasne kao vojvodjani oni koji jos popisani.
    ovo se sve desava zbog toga
  • Vojvođanin

    21.10.2022 11:06
    Bolje da zapalite te novce da se barem ogrejemo ove zime pošto već štedimo na energentima
  • Lala

    21.10.2022 11:06
    Sms
    Ostavite vi tu ono lepo cveće,a tih 25 miliona dajte za lečenje bolesne dece da nam se naša deca ne leče SMS porukama
  • RVosha

    21.10.2022 11:05
    Pokusaj srbovanja u Vojvodini i izbacivanjem iz glava ideje o nezavisnosti Vojvodine?
  • Ivan

    21.10.2022 10:54
    Spomenik
    Ako govorimo o "Apoteozi Srpske Vojvodine" onda najbolje jedan bronzani "kural" ali u 3D i 10m visok, i da bude okrenut ka Beogradu...
  • Laloš

    21.10.2022 10:52
    Čemu ovakvo bahaćenje sa našim novcima!?Novci se mogu i pametnije uložiti...već vidim nove proteste građana NS !
  • ns

    21.10.2022 10:51
    " APOTEOZA uzdizanje čoveka među bogove "
  • Talac

    21.10.2022 10:47
    Kako se raskošno troše NAŠE pare.
  • Djirdjr

    21.10.2022 10:46
    A spomenik Mariji Tereziji ?Da nije bilo nje ,ne bi ni bilo NS a ni Vojvodine.
  • Peđa

    21.10.2022 10:33
    Sramota
    Rajačić je ostao upamćen kao jedan od većih lopova među popovima onog vremena. Grabio je gde god je stigao. To potvrđuju dokumenta i svedočenja, npr. Milan Đ. Milićević koji piše o susretu Njegoša, Platona Atanackovića sa tom bitangom u Beču. Sastanak je prekinuo Njegoš, ogorčen ponašanjem patrijarha.
    Podizanje spomenika njemu i oficirima je samo podgrevanje nekakve militarističke svesti i konzervativizam, te vređanje istorijskih činjenica na nivou žute štampe.
  • Vakcinisani

    21.10.2022 10:32
    Smradovi
    Još, brže jače bolje. Zašto nagrada? Sam izbor nečijeg rešenja je nagrada.
    Pa naravno, nagrada je zbog korupcije.
  • Bibi

    21.10.2022 10:30
    Mislim da ste pre nekog vremena napravili šalu i plasirali lažnu vest o postavljanju spomenika na isto mesto. Ovo je gore nego u skečevima Nadrealista.
  • Detelinara

    21.10.2022 10:29
    Komentar
    Jos nije vrh gluposti manite se spomenika
  • arhitekta

    21.10.2022 10:28
    Jesu oni velikani. Pamtimo ih.
    Na onoj površini kojoj su do dada bile prikladne
    lale i dan i noć, treba da stoje tri zida od najmanje
    deset metara !?
    Predlažem da raspisivač konkursa postavi provizorne
    spomenike od kartona i pogleda sa izlaza iz
    stanice ka bulevaru i obrnuto. I onda neka razmisli.
  • Lola

    21.10.2022 10:27
    Totalni absence
    Jos jedan spomenik sa nacionalistickom temom u Vojvodini....to je bas ono sto nam treba!!!
    Go team SNS!!!
  • Novosadjanin

    21.10.2022 10:26
    Steta prostora...
    Steta da se ova povrsina ne iskoristi pametnije. Na primer mnogo bi nam vise godilo da Galens tu napravi mini soliter sa 1-2 stana po spratu i jedno 20-30 sprarova. A zemljiste na primer kupi sada kada je namenjeno za gradnju spomenika po ceni od 100rsd po m2 a kasnije mu promenite namenu pa covek lepo moze da zida i da nam unapredi grad!
  • Nncz

    21.10.2022 10:25
    Besmislica...
  • Ryd

    21.10.2022 10:24
    Op op
    Jos jedno pranje
  • Miki

    21.10.2022 10:19
    Da je nekako da se i krov na železničkoj stanici uradi pošto prokišnjava a prijemna kontrola je u vreme prijema objekta bila na jagnjetini..

  • Mr. No

    21.10.2022 10:13
    Kuda plovi ovaj brod
    Naci onanija nad multikulturalnom Vojvodinom.
  • Brka

    21.10.2022 10:12
    Pišaj po sirotinji, zapišavaj teritoriju iz Beograda, uništavaj zelenu površinu. Tri u jedan.
  • E

    21.10.2022 10:07
    pa dopada mi se ideja da srpskoj Vojvodini najzad podignete spomenik. Red je da nešto ostane iza srpske Vojvodine. ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna